Aigües Sabadell converteix l’Aula de l’Aigua en un equipament 100% inclusiu

Aigües Sabadell converteix l’Aula de l’Aigua en un equipament 100% inclusiu

L’espai incorpora novetats per arribar a tota la ciutadania: s’han adaptat els continguts i l’experiència per a persones amb discapacitat visual i auditiva

L’Aula de l’Aigua ja és un equipament 100% inclusiu. Si bé és cert que, des de la seva creació, fa dos anys, l’espai és accessible per a persones amb mobilitat reduïda, encara hi havia camí per recórrer en altres terrenys. “L’Aula de l’Aigua tenia des del primer moment vocació d’arribar a tothom”, ha avançat Elisabeth Santacruz, directora de Desenvolupament Sostenible. “Volem garantir que tots els continguts que aquí transmetem (per a nosaltres, essencials per garantir un consum responsable d’aigua i el respecte pel medi ambient) arribin a tothom. I per això és bàsic convertir l’aula en un espai inclusiu”, ha explicat Joan Cristià, director general d’Aigües Sabadell. Aquest dimecres, la companyia d’aigües ha presentat les novetats incorporades que garanteixen l’adaptació de l’equipament i del contingut a totes les persones, independentment de les seves capacitats.

Des d’Aigües Sabadell mantenim un diàleg fluid amb totes les entitats i col·lectius de la ciutat. I fruit d’aquest diàleg vam detectar una inquietud que avui donem resposta”, ha explicat Elisabeth Santacruz, que ha exposat amb detall les accions implantades, entre les que destaquen la incorporació d’una maqueta a escala de la Torre de l’Aigua per tal que, mitjançant el tacte, es puguin apreciar les característiques arquitectòniques de la Torre o la creació d’una guia de la visita en Braille i amb fitxes amb esquemes tàctils d’alguns dels elements exposats, com ara el Templet de les Aigües, el cicle integral o la roda del Molí Torrella. A més, Aigües Sabadell ha produït un vídeo que transmet els continguts de l’Aula de l’Aigua en llenguatge de signes i subtitulat en català, que es pot accedir al canal de Youtube de la companya o bé a través d’un codi QR a l’entrada de l’equipament. La companyia ha treballat també per garantir que totes les peces originals que s’exposen en l’àmbit històric es puguin tocar (antigues conduccions d’aigua, comptadors, aixetes, fonts…): són 100% accessible, sense cap vitrina.

Aigües Sabadell també garanteix l’espai inclusiu tenint en compte les edats dels visitants: “programem activitats especialment dissenyades i adaptades a cada franja d’edat, des de l’EDUCASSA, fins a les conferències de  l’Aigua i Món, passant per les activitats familiars dels diumenges o les visites personalitzades per a entitats i col·lectius”, ha detallat Elisabeth Santacruz.

La companyia d’aigües ha treballat de forma coordinada amb l’ONCE i la Federació de Persones Sordes de Sabadell i Catalunya. A la inauguració de les novetats implantades ha participat també Antonio Morcillo, director de l’ONCE a Sabadell, que ha posat en valor el treball realitzat a l’Aula de l’Aigua, en aquest cas adaptat per a persones amb discapacitat visual.

Més de 4.000 persones han visitat l’Aula de l’Aigua des de la seva creació
Joan Cristià, director d’Aigües Sabadell, ha posat en valor l’equipament inaugurat a finals de 2016, que tenia l’objectiu d’esdevenir el centre d’interpretació de l’aigua a nivell local. “2 anys més tard, podem dir que l’hem aconseguit”, ha apuntat Cristià. De fet, des de la seva inauguració, més de 4.000 persones han visitat l’Aula de l’Aigua.

Entre tots i totes hem estat capaços d’oferir una oferta lúdic-educativa que cobreix la pràctica totalitat de la ciutadania sabadellenca”, ha explicat Joan Cristià. En l’actualitat, Aigües Sabadell ofereix a l’Aula de l’Aigua les següents activitats, totalment gratuïtes:

  • 2 de les 3 activitats del programa educatiu EDUCASSA, destinades als alumnes d’entre 3 i 9 anys
  • El cicle de conferències Aigua i Món, que aquest 2018 ha celebrat la seva segona edició amb ponents de primer nivell, per reflexionar sobre els principals reptes de l’aigua al món
  • Activitats familiars, relacionades amb el període de l’any en què ens trobem (Nadal, tardor, Dia Mundial de l’Aigua, primavera…), i amb l’aigua: el segon diumenge de cada mes l’Aula de l’Aigua obre portes i ofereix activitats gratuïtes
  • L’Aula acull també tallers, jornades participatives i visites guiades personalitzades als col·lectius i entitats que les sol·liciten

Sobre L’Aula de l’Aigua

L’equipament impulsat per Aigües Sabadell proposa un recorregut sensorial amb el qual el visitant se submergirà en l’univers de l’aigua i descobrirà la història del seu abastament a Sabadell. L’Aula de l’Aigua és també un espai interactiu que presenta de forma didàctica i entenedora el cicle integral de l’aigua. A més, acull diferents propostes didàctiques i culturals relacionades amb l’aigua, com ara activitats familiars, trobades, el cicle de conferències Aigua i Món o algunes de les activitats del programa educatiu EDUCASSA.

L’equipament té com a principals espais:

Relats del passat: història del proveïment d’aigua a Sabadell, des del segle XIII fins a la constitució de CASSA.

Torre de l’Aigua: monogràfic dedicat a la història i arquitectura de la icona de la nostra ciutat.

El cicle integral de l’aigua: principals fases, consells de consum responsable d’aigua i diagrama sobre com arriba l’aigua a les cases.

Jocs i experimentació: senzills experiments que relacionen l’aigua amb els 5 sentits i joc interactiu per ‘tocar’ l’aigua sense mullar-se. El Trivial de l’Aigua permet, a més, posar a prova els coneixements sobre l’aigua, el medi ambient i Sabadell.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment