Aigües Sabadell oferirà el curs vinent una nova activitat educativa: Factor Blau

Aigües Sabadell oferirà el curs vinent una nova activitat educativa: Factor Blau

La nova activitat, que complementa les altres tres que es porten a terme en el marc de l’EDUCASSA, es dirigeix als i les estudiants de 3r i 4t d’ESO i s’adapta a la nova assignatura de Servei Comunitari que serà obligatòria a partir del proper curs

 Aquest any s’ha portat a terme una prova pilot en la qual han participat els i les estudiants de l’escola Sagrada Família

 En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de juny, Aigües Sabadell ha presentat un nou recurs educatiu que s’estrenarà el curs vinent, 2019-20: és el Factor Blau, una nova activitat de 20 hores que es dirigeix als i les alumnes de 3r i 4t d’ESO dels centres educatius de Sabadell. “La finalitat del Factor Blau és reflexionar sobre l’ús responsable de l’aigua. L’activitat està dissenyada per conèixer, investigar, reflexionar, proposar i divulgar aspectes relacionats amb la importància de realitzar un consum responsable d’aquest bé tan preuat”, ha explicat Joan Cristià, director general d’Aigües Sabadell.

De fet, el Factor Blau, es complementa amb les tres activitats que la companyia d’aigües ofereix gratuïtament des de fa 32 anys a les escoles de la ciutat, sota el paraigües del programa EDUCASSA, i que es dirigeix als i les estudiants des dels 3 als 14 anys. “La novetat radica en el fet que es tracta d’una nova proposta que va més enllà, arribant als dos últims cursos de l’ESO, i també que s’ha dissenyat amb l’objectiu que cobreixi les necessitats d’un Servei Comunitari”, ha afegit Elisabeth Santacruz, directora de Desenvolupament Sostenible d’Aigües Sabadell. En aquest sentit, el nou projecte educatiu compta amb les especificitats necessàries per esdevenir un Servei Comunitari, la nova activitat que, a partir del curs vinent, serà obligatòria per a tots els estudiants de segon cicle d’ESO.

El Servei Comunitari és una acció educativa per desenvolupar la competència social i ciutadana, que té com a finalitat garantir que els estudiants al llarg de la seva trajectòria experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic”, ha explicat Ramon Nasarre, del Centre de Recursos Pedagògics Vallès Sud.

El principal objectiu del Factor Blau és abordar el problema de la manca d’aigua, sensibilitzar l’alumnat de secundària sobre l’ús responsable i abordar-ho de forma integral: reflexionant sobre l’alt consum d’aigua en les activitats quotidianes, coneixent com es gestiona el servei d’aigües de la ciutat, investigant i comparant el consum d’aigua del propi centre educatiu (una auditoria de consum), dissenyant propostes per millorar ús eficient de l’aigua a l’escola i sensibilitzant al seu entorn amb el disseny de campanyes i accions divulgatives i de comunicació. L’acció es troba emmarcada en l’estratègia de Desenvolupament Sostenible de la companyia, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Els centres educatius que participin al Factor Blau podran obtenir la ‘Gota Blava’
A més, com a complement de la pròpia activitat, Aigües Sabadell atorgarà un nou distintiu als centres educatius que participin al Factor Blau. L’anomenada ‘Gota Blava’ té diversos nivells (d’1 a 4 gotes), en funció de criteris de sostenibilitat i dels resultats obtinguts pels estudiants.


Prova pilot amb l’escola Sagrada Família

Aquest dimecres, l’Aula de l’Aigua de Sabadell ha acollit una trobada d’alumnes de 4t d’ESO de l’escola Sagrada Família que aquest curs han realitzat una prova pilot del Factor Blau. “Posar en marxa una nova activitat com aquesta requereix testejar prèviament el seu funcionament per ajustar-la i millorar la proposta”, ha explicat Elisabeth Santacruz. “El contacte permanent i el feed-back que hem tingut per part dels estudiants i la comunitat educativa de la Sagrada Família ha estat molt útil de cara a definir la proposta final del Factor Blau”.

El Factor Blau ha estat una experiència formidable per aprofundir el coneixement sobre l’aigua i la necessitat de
fer-ne un consum responsable
”, ha destacat Anna Gregori, professora de ciències de l’escola Sagrada Família. “El Factor Blau es complementa a la perfecció amb la nostra oferta d’activitats de Servei Comunitari, la majoria de les quals s’orienten al sector social i que, a partir d’ara, incorpora també una proposta de caire científic”.

L’acte, que ha comptat amb la presència de tots els alumnes participants i la direcció de la Sagrada Família, ha servit per posar el punt i final al pilot i per lliurar la primera ‘Gota Blava’, que ha recollit Esther Castro, directora de l’escola Sagrada Família.

Activitats dins i fora de l’aula de l’escola     
El Factor Blau, que té una durada d’un trimestre escolar i que compta amb 20 hores lectives, consta de tres fases: l’exploració, la investigació i l’aplicació o reversió a la comunitat. Les activitats estan pensades perquè l’alumne sigui l’actor principal de la tasca, amb dinàmiques lúdiques, la gamificació i les noves tecnologies com a eixos vertebradors.

La companyia fa arribar al centre educatiu l’anomenada ‘Maleta Blava’, que conté tots els elements per poder portar a terme el Factor Blau: els jocs de la ‘Petjada Hídrica’ i de ‘Fuita a la xarxa’, una calculadora de consum i altres elements per poder realitzar les campanyes de divulgació.

A més, Aigües Sabadell programa també sessions fora de la pròpia escola per ajudar els alumnes a ampliar el seu coneixement. És el cas, per exemple, d’una visita al Centre de Control i Operacions, un taller per entendre millor la factura de l’aigua, una sessió sobre com fer una campanya de comunicació centrada en el consum d’aigua o una demostració sobre el terreny per entendre com es cerquen fuites d’aigua ocultes en el subsol, entre d’altres.

El curs vinent, 2019-20, Aigües Sabadell oferirà la possibilitat de realitzar el Factor Blau a quatre centres educatius de la ciutat. En paral·lel, la companyia d’aigües continuarà oferint les tres activitats de l’EDUCASSA que cobreixen l’educació bàsica obligatòria, des dels 3 als 14 anys, i que cada curs escolar compta amb una participació de més de 5.500 estudiants de la ciutat.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment