Arrenca el projecte SINCRO: innovació aplicada a millorar el control de la qualitat de l’aigua subministrada

Arrenca el projecte SINCRO: innovació aplicada a millorar el control de la qualitat de l’aigua subministrada

La iniciativa impulsada per Aigües Sabadell, Ematsa, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, l’UAB, Adiquímica i Sens Solutions ha rebut una subvenció d’I+D+i del Ministeri d’Economia

La signatura del conveni ha marcat el tret de sortida del SINCRO (Sistema Intel·ligent de Prevenció de Risc Microbiològic a l’Aigua), un projecte d’innovació que ha rebut la subvenció d’I+D+i del Ministeri d’Economia i que impulsa el consorci integrat per Aigües Sabadell, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Adiquímica, Sens Solutions i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa).

El SINCRO té com a objectiu desenvolupar un sensor òptic de mesura de biofilm a les canonades. El mesurament òptic resulta molt menys invasiu i més efectiu que d’altres mètodes existents per controlar, encara més, la qualitat organolèptica i sanitària de l’aigua.

Aquest projecte compta amb un predecessor, l’OPLITE, impulsat per Aigües Sabadell, l’UAB, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i EMATSA que també va rebre una subvenció del Ministeri i es va centrar en la investigació i desenvolupaments dels sensors. Ara, amb el SINCRO, es realitzaran les proves dels prototips i s’han incorporat al projecte dos socis tecnològics, Sens Solutions i Adiquímica, que tenen com a missió perfeccionar-los i convertir-los en solucions de mercat.

Es preveu que el projecte aconsegueixi assolir els seus objectius, fet que pot suposar un salt important en el control de l’estat de la qualitat de les xarxes de distribució, ja que permetrà controlar-les de manera més senzilla i viable econòmicament. Jordi Vinyoles, responsable de Sanejament d’Aigües Sabadell i un dels coordinadors del SINCRO creu que “projectes de recerca com el SINCRO ens permeten anar més enllà en la línia de potenciar, encara més, la qualitat de l’aigua”, i recorda que “Sabadell és una ciutat que sempre s’ha caracteritzat per participar en nombrosos projectes d’investigació que situen el nostre municipi en la primera línia d’I+D+i”.

El director general d’Aigües Sabadell, Joan Cristià, ha destacat que “una de les nostres prioritats és garantir la seguretat i la qualitat de l’aigua abastada, en la línia de la millora contínua”. En aquest sentit, ha recordat que Aigües Sabadell disposa de la certificació ISO 22000 d’innocuïtat alimentària per a la producció i distribució d’aigua per al consum humà, un sistema basat en els principis de l’anàlisi de riscos i metodologies de la indústria alimentària que reforça la qualitat de l’aigua subministrada. “La investigació aplicada que portarà a terme el consorci que impulsa el projecte serà referent en aquest camp”.

La iniciativa ha estat seleccionada pel Ministeri d’Economia en la convocatòria Retos Colaboración, un programa d’ajuts per promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat. El SINCRO té una durada de tres anys amb un pressupost total de 712.614,46 €, dels quals prop del 50% es finançaran amb la subvenció rebuda.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment