Publicador de continguts

Publicador de continguts

L’aigua regenerada, protagonista de la primera sessió de l’Aigua i Món 2023

L’aigua regenerada, protagonista de la primera sessió de l’Aigua i Món 2023

El cicle de conferències d’Aigües Sabadell torna el proper dimarts, 28 de febrer, a les 11:30 h a l’Aula de l’Aigua

Els embassaments de les conques internes de Catalunya, que abasten d’aigua la ciutat de Sabadell i gran part de l’àrea de Barcelona, es troben al 29% de la seva capacitat. Ens trobem en alerta per sequera i si les pluges segueixen sense arribar, la Generalitat de Catalunya podria decretar l’entrada en fase d’excepcionalitat. En aquest context, agreujat per l’emergència climàtica, qualsevol solució que comporti un ús més eficient del recurs hídric és fonamental. En aquest sentit, impulsar la circularitat de l’aigua, donant-li una segona vida, és un dels eixos estratègics a seguir treballant, tant a Sabadell com a la resta de Catalunya.

De fet, l’aigua regenerada i el seu paper en l’actual context de sequera serà la protagonista de la primera sessió del cicle de ponències Aigua i Món 2023, organitzat per Aigües Sabadell. Xavier Cabanillas, Director General d’Aigües Sabadell; Núria Saperas, cap de Servei de Transició Energètica de l’Ajuntament de Sabadell; i Jordi Vinyoles, responsable de Sanejament i Innovació d’Aigües Sabadell, seran els ponents. La sessió tindrà lloc a l’Aula de l’Aigua (c. Concepció, 14) a les 11:30 h del dimarts 28 de febrer. Ja s’han obert les inscripcions: tothom qui vulgui assistir-hi presencialment haurà de fer una reserva prèvia escrivint un correu electrònic a comunicacio@cassa.es.

Sabadell és una ciutat referent en reutilització i regeneració de l’aigua. Actualment, Sabadell dona un nou ús a l'aigua procedent de l'EDAR Riu Sec, i també a l'aigua freàtica procedent de pous i mines de la ciutat. Aquests recursos hídrics es destinen per a usos que no requereixen aigua potable, com ara la neteja viària, els usos industrials o el reg de zones enjardinades, permetent l’estalvi d’aigua de boca.

Especialment destacable és l'experiència del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec. Aquesta zona disposa de doble xarxa de distribució -potable i regenerada-, fet que permet la distribució i consum d'aigua no potable per a usos públics, comercials i industrials. De fet, Aigües Sabadell té la primera concessió de Catalunya per a l'ús d'aigua regenerada en la descàrrega d'inodors.

En paral·lel, la ciutat compta també amb un sortidor d'aigua regenerada per a camions cisterna, que funciona les 24 hores i els 365 dies de l'any, per a clients prèviament autoritzats: una experiència pionera que cerca promoure l'aigua regenerada als usos de neteja de carrers, reg de zones verdes, construcció i al sector de neteges tècniques.

Ara, l'Ajuntament i Aigües Sabadell volen donar un nou impuls a la circularitat de l'aigua a la ciutat mitjançant el Biotop, un projecte integral que pretén situar el cicle integral de l'aigua de Sabadell com a motor de transició ecològica, digital i justa a la ciutat. Un dels grans objectius del Biotop és la recuperació de 2 Hm3 d’aigua potable i assolir el 25% d’aigua circular a Sabadell. I ho pretén fer amb diversos projectes per promoure l'expansió de la xarxa d'aigua regenerada, tant a l'interior de Sabadell com a l'exterior.

La primera sessió de l’any, centrada en l’aigua regenerada, es transmetrà també en directe via streaming al canal de Youtube d'Aigües Sabadell.