Som Aigua / We Are Water

L’educació és un dels eixos prioritaris d’Aigües Sabadell a l’hora de promoure uns valors i hàbits de respecte pel medi ambient i de bon ús de l’aigua. Aquest curs escolar, Aigües Sabadell programa l’exposició Som Aigua / We Are Water als equipaments municipals. La principal novetat és que, per primer cop a la nostra ciutat, s’explica als estudiants de 3r i 4t d’ESO, Batxillertat i Cicles Formatius el cicle de l’aigua en anglès, cobrint d’aquesta manera un buit històric en la formació mediambiental en llengua estrangera.

L’exposició, que està oberta a tota la ciutadania, presenta els continguts en català, si bé es pot accedir a la traducció en anglès a través d’uns codis QR que poden llegir tots els telèfons intel·ligents. A més, s'ofereix a totes les escoles de la ciutat una visita guiada a l’exposició, que serà íntegrament en anglès.

La biblioteca del Nord serà el primer equipament en acollir la mostra Som Aigua / We Are Water. Allà s’hi podrà visitar de l’1 de febrer al 24 de març. A partir del 4 d’abril i fins al 17 de juny, l’exposició estarà a la biblioteca Vapor Badia.

QUÈ EXPLICA L'EXPOSICIÓ SOM AIGUA / WE ARE WATER?

La mostra interactiva Som Aigua / We Are Water busca la complicitat de tots els ciutadans. Per això comença informant els visitants sobre una realitat biològica: el 70% del nostre cos està format per aigua. A continuació, fa un recorregut pel cicle de l’aigua, generat a partir d’una hidrosfera de 1.360.000.000 km3, dels quals només el 0,64% correspon a l’aigua dolça en estat líquid. La interacció de l’aigua amb el sol dóna lloc als diferents climes que trobem a la Terra.

L’exposició entra a fons en el clima mediterrani que, a causa de les seves irregularitats pluviomètriques al llarg de l’any, obliga a fer una bona gestió dels recursos hídrics. La nostra manera de conviure amb l’aigua i de trobar-la en el paisatge i en la tradició cultural és un altre punt d’atenció remarcable, ja que el visitant aprendrà a associar-la tant amb la realitat física més immediata com amb la mitologia i la saviesa popular.
L’aigua és un bé natural que forma part del planeta, però no sempre és fàcil obtenir-ne i disposar-ne per cobrir les necessitats humanes. Des de l’antiguitat, les persones han hagut d’inventar diversos sistemes per apropar-se a l’aigua i controlar-la per al seu consum. Un repàs a les obres hidràuliques que ens en garanteixen l’ús és una altra cara destacable de la mostra, que es completa amb els sistemes de potabilització i distribució fins als domicilis.

Però és a partir del fet d’obrir l’aixeta que comença la nostra responsabilitat ciutadana de fer-ne un ús racional i solidari, que és la base de la nova cultura de l’aigua. Una cultura que ha de començar per l’estalvi i per evitar al màxim les contaminacions industrials i urbanes que estem obligats a corregir amb una bona xarxa de depuradores. I és que la nostra salut i la del nostre entorn depenen directament de la qualitat de l’aigua: “Som aigua”.
Els visitants de l’exposició disposaran d’ordinadors per anar intervenint en el diversos àmbits pel seu compte. Ho podran fer a partir d’un mapamundi que els desplaçarà per tots els racons del planeta blau, amb informacions ben insòlites de cada continent. També podran entrar en els jocs dels refranys populars sobre l’aigua, en l’aigua com a vehicle de salut i de malalties, en les seves xarxes d’obtenció, i en les formes d’estalvi i de gestió correcta de l’aigua.

DE L'1 DE FEBRER AL 24 DE MARÇ:
BIBLIOTECA DEL NORD

DEL 4 D'ABRIL AL 17 DE JUNY:
BIBLIOTECA VAPOR BADIA