Publicador de contenidos

El Pacte Mundial de les Nacions Unides tria el projecte integral Biotop de Sabadell com a exemple de bona pràctica

Xavier Cabanillas, Director General d’Aigües Sabadell, ha exposat aquest dimecres a la jornada “Models de negoci basats en l’economia circular: Com poden les empreses passar de la linealitat a la circularitat” el projecte que vol convertir el cicle de l’aigua en motor de transformació de la ciutat

El Biotop, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell, s’estructura en 3 eixos (planeta, persones i digitalització), 10 iniciatives i 28 projectes concrets

El Pacte Mundial de les Nacions Unides a Espanya ha triat el projecte integral Biotop, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell, com a exemple de bona pràctica. Aquest dimecres ha tingut lloc l’anomenat 4t White Paper, que ha reunit de forma online les millors iniciatives de l’Estat en matèria d’economia circular. Xavier Cabanillas, Director General d’Aigües Sabadell, ha estat l’encarregat de presentar el Biotop als assistents, tot destacant les principals iniciatives que l’integren i la seva contribució a la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic.

El Biotop s’integra, per tant, al COMparte, la plataforma de bones pràctiques en sostenibilitat del Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya, que vol ser un lloc de trobada per oferir i compartir solucions creatives a la resta d’entitats que treballen en pro del desenvolupament sostenible.

Biotop és un projecte integral que pretén situar el cicle integral de l'aigua de Sabadell com a motor de transició ecològica, digital i justa a la ciutat. El Biotop, que està clarament alineat amb les directives de la UE de sostenibilitat i transició ecològica, s'estructura en 3 eixos (planeta, persones i digitalització) i compta amb 10 iniciatives (energia neta, reducció de residus, aigua circular, ciutat verda, mobilitat sostenible, Green Jobs, talent verd, prevenció de la salut, tarifa social, eficiència i digitalització) i 28 projectes concrets. És un dels grans projectes de ciutat, que opta a rebre finançament europeu a través dels Next Generation.

El principal objectiu és descarbonitzar el cicle de l'aigua a Sabadell i que contribueixi a “generar vida” (energia neta, aigua i recursos regenerats, aire net...) i valor (model de gestió sostenible, transparència, ocupació verda...), que potencií la interacció amb la ciutadania i l'entorn amb aliances amb administracions i entitats locals. En definitiva, que la ciutat de Sabadell sigui un exemple pioner d'aplicació de les directives marc europees de l'aigua i l'economia circular.

El Biotop és un projecte extens i transversal. Algunes de les línies d'acció principals que contempla són:

 

Convertim les depuradores en espais Biotop

Les EDAR del Riu Sec i Riu Ripoll deixaran de ser només depuradores per esdevenir biotops, és a dir, espais que valoritzin tots els residus, que contribueixin a generar energia neta, aigua i recursos gràcies a un nou model de gestió sostenible i de green jobs. Es promourà també la investigació, formació i sensibilització, no només potenciant les visites i activitats del programa educatiu EDUCASSA, sinó també amb la creació d'un nou 'Biocentre-talent verd'.

Les depuradores, o espais Biotops, participaran activament en projectes de recerca de l’àmbit de la salut, de la mà de centres d’investigació, mitjançant la detecció precoç de virus o bactèries en l’aigua residual, entre d’altres aplicacions.

En l’actualitat Sabadell és una ciutat referent a la reutilització de l'aigua. L’objectiu és continuar treballant en aquesta línia fent créixer la xarxa d'aigua regenerada, dins i fora de la ciutat, i obtenint nous recursos propis que ens permetin estalviar aigua potable.

 

El cicle de l’aigua contribueix a la generació d’energies verdes i la mobilitat sostenible

L’activitat del cicle de l’aigua serà neutra en carboni. A més, s'autogeneraran energies verdes, produïdes a les pròpies instal·lacions.

El Biotop vol integrar, al polígon de Sant Pau de Riu Sec, una nova Bioestació multiservei (Punt Biotop) que, en cas de portar-se a terme, oferiria a la ciutadania els recursos generats a la depuradora: energies netes (elèctrica, gas, ozó) i aigua regenerada, donant suport a la mobilitat sostenible i el transport públic. A més, es renovarà la flota de vehicles del cicle de l'aigua (100% elèctrica) i s'aprofitaran les instal·lacions relacionades amb l'aigua (per exemple, els dipòsits) per crear una xarxa de punts de recàrrega elèctrica.

 

Modernització i transformació digital del cicle integral de l’aigua

El projecte inclou també la renovació de la xarxa de distribució d’aigua potable, que presenta deficiències en algunes zones de la ciutat com a conseqüència de la seva antiguitat. També es vol donar un impuls als comptadors intel·ligents i aprofitar les seves avantatges i aplicacions en les àrees socials i assistencials.

El Biotop pretén també adequar la xarxa de col·lectors als episodis de precipitació extrema produïts pel canvi climàtic i treballar per millorar la captació i la reutilització de les aigües d'escorrenties superficials urbanes.

Així mateix, el Biotop també pretén dotar més eines intel·ligents per a una gestió digital, eficient i transparent del cicle de l'aigua, que millori no només l'eficiència en la gestió d'un recurs preuat com l'aigua, sinó també la qualitat del servei i l'experiència ciutadana.

 

Sobre el Pacte Mundial de les Nacions Unides a Espanya

El Pacte Mundial de les Nacions Unides és la iniciativa de l’ONU que lidera la sostenibilitat empresarial en el món. És una crida a les empreses i organitzacions a que alineïn les seves estratègies i operacions als Deu Principis universals sobre drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció.

La iniciativa compta amb més de 20 anys d’experiència i més de 70 xarxes locals a tot el món, entre les que es troba la espanyola que, des de la seva creació, és una de les primeres plataformes nacionals del Pacte Mundial i la xarxa local amb més nombre d’entitats adherides.

El Pacte Mundial de les Nacions Unides proporciona un marc basat en principis, bones pràctiques, recursos, eines i networking per tal que les empreses i entitats siguin responsables i mantinguin els seus compromisos amb la societat.