Publicador de contenidos

El programa EDUCASSA celebra aquest curs el seu 35è aniversari amb la renovació de les seves activitats i novetats commemoratives

​​​​​​​L’Ajuntament i Aigües Sabadell presenten en roda de premsa la 35a edició del programa educatiu mediambiental degà de tot l’Estat

Un nou portal web, la digitalització i renovació de les activitats, una exposició itinerant per totes les escoles de la ciutat i un acte commemoratiu a final de curs són les novetats de la 35a edició

 

35 anys d’aposta ininterrompuda per la sensibilització mediambiental. Aigües Sabadell i l’Ajuntament volen que aquest curs escolar el programa educatiu mediambiental de la companyia d’aigües commemori aquesta important efemèride. De fet, tal com ha explicat Xavier Cabanillas, Director General d’Aigües Sabadell, en roda de premsa, “més de 150.000 sabadellencs i sabadellenques han participat a l’EDUCASSA al llarg dels seus 35 anys d’història”. “Ens alegra conèixer pares i mares de nens i nenes participants a l’EDUCASSA que ens diuen amb il·lusió que ells també van assistir-hi”, afegeix. “De fet, tenim companys i companyes que formen part de l’equip professional de la companyia que, en el seu moment, també van participar a l’EDUCASSA”.

 

L’EDUCASSA és el programa de sensibilització mediambiental degà a tot l’Estat i una de les primeres entitats que va oferir activitats formatives a Sabadell: fa 35 anys, cap companyia oferia un programa amb activitats de sensibilització sobre l’aigua a les escoles. Aigües Sabadell va ser pionera i, 35 anys després, segueix apostant fermament per l’educació i la sensibilització com a millor inversió per millorar el nostre planeta. “Alguna cosa haurà fet l’EDUCASSA quan Sabadell és una de les ciutats amb un consum d’aigua per habitant i dia més sostenible de tot el nostre entorn”, explica Xavier Cabanillas. A la nostra ciutat, el consum domèstic se situa a l’entorn dels 100 litres/habitant/dia.

 

Cada curs escolar hi participen més de 5.000 estudiants de Sabadell. L’any passat, com a conseqüència de la pandèmia, la participació va baixar lleugerament, situant-se en 4.300 estudiants sabadellencs. Amb tot, des d’Aigües Sabadell i l’Ajuntament destaquen el fet d’haver pogut mantenir les activitats tot i les dificultats, donant continuïtat a l’oferta de sensibilització mediambiental.

 

Manuel Robles, regidor d’Educació, ha destacat la consolidació del programa i la capacitat d’adaptació dels seus continguts a les diferents tendències i contextos educatius. “les activitats d’EDUCASSA tenen sempre molt bona rebuda per part dels centres educatius, sent molt ben valorades. Al llarg del temps han innovat i han estat a l’alçada davant dels reptes educatius, tant per l’adequació dels continguts, com en els seus contextos”. Robles ha afirmat que “programes com el Ciutat i Escola segueix apostant per ser un recurs que afavoreixi l’equitat educativa, una educació connectada amb tota la ciutat i un espai d’aprenentatge i gaudi per a totes les persones participants.”. L’EDUCASSA forma part del programa Ciutat i Escola que impulsa el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell.

 

El regidor també ha volgut posat en valor una de les altres iniciatives de sensibilització d’Aigües Sabadell, el Factor Blau, dirigit a estudiants de segon cicle d’ESO. “Quan vam parlar amb la companyia d’aigües i vam demanar-los una activitat de servei comunitari mediambiental, ja que la majoria tenien una orientació més social, van acceptar de seguida.. En pocs mesos teníem en funcionament el Factor Blau”, ha destacat Manuel Robles. L’activitat, que suposa una continuació natural de l’EDUCASSA, té una triple finalitat: que els alumnes descobreixin la petjada hídrica i el funcionament d’un servei d’aigües, que auditin les instal·lacions d’aigua del seu institut, tot analitzant el consum mig per alumne i dia, i dissenyin i portin a terme una campanya de sensibilització de com fer un ús responsable de l’aigua.

 

Renovació d’activitats i un nou portal web

L’EDUCASSA estrena aquest any un nou portal web (www.educassa.cat) que centralitza tota la informació de les seves activitats i també digitalitza i facilita el procés d’inscripció per part de les escoles. Els centres educatius podran trobar en aquest nou portal activitats prèvies i posteriors de cada taller, així com recursos pedagògics per aprofundir en els coneixements. El nou portal ha permès també la digitalització de totes les activitats de manera que, en cas de confinament, les escoles podran realitzar igualment les activitats de sensibilització.

 

Aquest any, a més, totes les activitats de l’EDUCASSA s’han renovat. Un equip de pedagogs i professors han treballat per introduir novetats, amb l’objectiu de potenciar la capacitat didàctica i la participació activa de l’alumnat. A més, s’ha editat un nou vídeo que explica el procés de depuració i reutilització de l’aigua que es porta a terme a les EDAR de la ciutat, i s’hi introdueixen també conceptes com l’economia circular, la valorització de residus i el projecte de transformació Biotop, eixos de treball actuals d’Aigües Sabadell i l’Ajuntament.

 

Una exposició itinerant recorrerà les escoles de la ciutat durant tot el curs

Una altra de les novetats importants d’aquest curs escolar és una exposició que es podrà veure a tots els centres educatius de la ciutat. “Contrast Hídric” abordarà les diferències entre l’accés a l’aigua potable, la disponibilitat, el sanejament i el consum de persones de diferents parts del planeta. A més, convidarà als i les estudiants de la ciutat a comprometre’s amb una acció per reduir aquestes desigualtats. Si s’aconsegueixen 5.000 compromisos, Aigües Sabadell donarà una potabilitzadora portàtil d’urgència per a accions humanitàries.

 

L’exposició es presentarà les properes setmanes en una de les escoles de la ciutat. Durant tot el curs escolar, la mostra viatjarà per tots els centres educatius que vulguin participar.

 

A final de curs, acte commemoratiu per celebrar els 35 anys

Com ja és tradicional, Aigües Sabadell i l’Ajuntament posaran punt i final al curs de l’EDUCASSA amb un acte públic, en què es lliuraran els premis del Concurs de Dibuix CASSA. Amb tot, aquest any el consistori i la companyia d’aigües volen que sigui un acte especial, per compartir amb la ciutat i la comunitat educativa el 35è aniversari. Durant el primer trimestre de 2022 es donaran tots els detalls de la celebració, que tindrà lloc en un espai públic de la ciutat i que, si l’evolució de la pandèmia ho permet, es vol que sigui obert a tota la ciutadania.

 

Què és l’EDUCASSA?

L’EDUCASSA consta de tres activitats:On és l’aigua?’, dirigida als nens i nenes d’entre 3 i 5 anys; ‘Dins l’aigua’, per als nois i noies d’entre 6 i 9 anys, i ‘El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu’, orientada als i les estudiants d’entre 10 i 14 anys. Tots els tallers busquen la participació activa de la canalla mitjançant jocs de rol o experiments que simulen el procés de depuració de l’aigua a petita escala, entre d’altres. El programa clou, com sempre, amb el tradicional Concurs de Dibuix CASSA, que premia els millors dibuixos sobre l’aigua dels participants a la darrera activitat del programa. Amb l’EDUCASSA, Aigües Sabadell i l’Ajuntament permeten que un estudiant sabadellenc pugui rebre fins a 3 impactes educatius sobre l’aigua durant tota la seva educació obligatòria.

 

Aquest passat dilluns, 4 d’octubre, s’ha posat en marxa la 35a edició de l’EDUCASSA. Els i les estudiants de 6è de primària de l’escola Joan Maragall han estat els primers en estrenar l’activitat ‘El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu”. Aquesta activitat es portarà a terme fins pràcticament les vacances de Nadal. A partir del gener serà el torn de les altres dues activitats.

 

La realització de l’EDUCASSA segueix, novament, totes les mesures i protocols de seguretat de prevenció de la Covid-19: les educadores de la companyia fan servir en tot moment mascareta  i desinfectant de mans i els materials emprats per portar a terme les activitats es desinfecten diàriament.