Els sabadellencs i sabadellenques podran visitar l’exposició ‘The Zone of Hope’ de forma gratuïta durant tot l’any 2018

Els sabadellencs i sabadellenques podran visitar l’exposició ‘The Zone of Hope’ de forma gratuïta durant tot l’any 2018

Aigües Sabadell i Aigües de Barcelona han arribat a un acord per tal que tots els veïns i veïnes de Sabadell puguin accedir gratuïtament a la instal·lació d’experiència immersiva sobre el canvi climàtic

El 2017 s’ha unit al 2016 i 2015 en el desolador ‘top 3’ d’anys més càlids registrats. El canvi climàtic és una realitat, amb un impacte cada vegada més gran en el nostre dia a dia. Aquest canvi, entès com la variació global del clima de la Terra, és degut a causes naturals i sobretot a l’acció de l’home: no hi ha dubte que les nostres accions tenen un impacte directe en els ecosistemes i el planeta. És el moment d’actuar.

Aigües Sabadell està compromesa amb el desenvolupament sostenible i treballa en dues línies d’acció: la primera, fent que la seva activitat tingui el mínim impacte en el medi i gestionant el cicle integral de l’aigua sota criteris de sostenibilitat. I, la segona, en el terreny de la divulgació, ja sigui a través d’iniciatives com el programa educatiu EDUCASSA, el cicle ‘Aigua i Món’, entre d’altres.

En aquest context, Aigües Sabadell i Aigües de Barcelona han arribat a un acord mitjançant el qual tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat podran accedir, de forma totalment gratuïta, a la nova instal·lació expositiva que ha impulsat AGBAR a Barcelona: The Zone of Hope. “Es tracta d’una experiència que permet viure en primera persona els efectes que tindrà el canvi climàtic”, ha explicat Enric Blasco, president d’Aigües Sabadell. Mitjançant l’ús de la tecnologia immersive extrem, única a Europa, The Zone of Hope trasllada els visitants a diversos entorns en què l’excés de CO2 a l’atmosfera ho està canviant tot. Una exposició pionera a escala mundial en la qual el públic pot experimentar el que poden arribar a viure les futures generacions si no aturem el canvi climàtic.

The Zone of Hope és un projecte sense precedents en què conflueixen conscienciació, compromís, innovació i, sobretot, esperança”, ha exposat Blasco. “Des d’Aigües Sabadell contribuim, a través d’aquesta experiència memorable, a que tots els veïns i veïnes de Sabadell tinguin la necessitat d’actuar per frenar el canvi climàtic”.

L’experiència The Zone of Hope està oberta al públic fins el 20 de gener de 2019 al Reial Cercle Artístic de Barcelona, al carrer dels Arcs, número 5 de Barcelona, en horari de dilluns a diumenge, de 10 a 19:30 hores. L’accés és per a grups d’un màxim de 4 persones i és imprescindible reservar data i hora per a la visita a www.thezoneofhope.com. L’entrada té un preu de 15 euros per al públic general, però per als veïns i veïnes de Sabadell és totalment gratuïta, gràcies a l’acord d’Aigües Sabadell amb Aigües de Barcelona.

Un viatge al futur a través d’una nova vida que neix en el present
El fil argumental és la vida d’una nena, la Violeta, que el visitant coneix quan entra en l’experiència. De la seva mà, el públic viatja en el temps per un món assolat pel canvi climàtic, aturant-se en els anys 2038, 2068 i 2093, quan la Violeta té 20, 50 i 75 anys, respectivament. En aquest viatge es viu el desglaç de l’Àrtic, una inundació a Barcelona i la desertificació de La Baells, al Prepirineu, un dels embassaments des d’on arriba l’aigua que consumim a Sabadell.

Una experiència immersiva que permet recórrer diversos escenaris  
The Zone of Hope permet traslladar-se a un futur hiperrealista generat en 3D en el qual el visitant es desplaça lliurement pels espais, seguint les indicacions de la Violeta. Aquest desplaçament per l’acció representa una revolució en el món de les experiències immersives.

Els escenaris representats mostren, amb un gran realisme i diferents efectes, les conseqüències del canvi climàtic al llarg de la vida de la protagonista.

Esperança i compromís    
Mitjançant l’ús de la tecnologia més innovadora, TZOH vol crear consciència i transmetre un missatge d’esperança, ja que, si bé el moment és crucial, els experts coincideixen a assenyalar que encara som a temps de reaccionar per frenar els efectes del canvi climàtic.

Després de l’experiència immersiva, l’exposició ofereix també una peça audiovisual que recorda que un altre futur és possible. Amb imatges en gran format de la vida al planeta, el vídeo recull missatges sobre canvi climàtic de personalitats com el Dalai Lama, Barack Obama, Al Gore o Leonardo DiCaprio, entre d’altres.

El paper del visitant
El mur interactiu que es pot visualitzar al final de l’exposició convida l’espectador a comprometre’s amb el medi ambient. El visitant pot seleccionar el nivell de compromís i les accions que està disposat a assumir per frenar el canvi climàtic, activitats que es poden dur a terme en el dia a dia per aturar les conseqüències d’aquest fenomen.

L’experiència, a més, no s’acaba amb la visita. The Zone of Hope farà arribar als visitants un últim missatge a través del correu electrònic, en el qual hi haurà informació extra relacionada amb els compromisos que aquests han adoptat en l’exposició.

Amb aquesta exposició, Aigües de Barcelona i Aigües Sabadell, fent servir l’última tecnologia d’immersió, aspiren a aconseguir que l’impacte que pot tenir el canvi climàtic i la necessitat d’actuar urgentment calin entre la ciutadania, cadascú en el seu àmbit i conjuntament com a societat, per preservar el planeta.

El canvi climàtic: causes de la situació actual i oportunitats per a l’acció
Vivim els anys més càlids des que hi ha registres tèrmics. Estem en un punt d’inflexió en la lluita contra el canvi climàtic, és a dir, contra la variació global del clima de la Terra, provocada, entre altres coses, per l’acció de l’home.

L’increment de temperatura s’explica per l’anomenat “efecte hivernacle”, és a dir, l’increment de la concentració de gasos a l’atmosfera. Si bé aquests gasos són necessaris per a la vida tal com la coneixem, un increment desmesurat com el que estem experimentant té efectes molt negatius per al planeta.

Entre aquests gasos hi ha el diòxid de carboni, l’òxid nitrós i el metà, que són alliberats per l’agricultura, la indústria i la combustió de combustibles fòssils. El món industrialitzat ha provocat que la concentració d’aquests gasos hagi augmentat un 30% l’últim segle i hagi arribat al nivell d’emissions més alt de la història. Des de mitjan segle XX s’observen canvis sense precedents en els últims mil·lennis: l’escalfament del sistema climàtic és inequívoc. Ens afecta a tots, i tots podem actuar per frenar-lo.

Els seus efectes es faran sentir de manera gradual però creixent, amb prediccions de manca d’aigua potable, condicions difícils per a la producció d’aliments i un augment en els índexs de mortalitat a causa d’inundacions, tempestes, sequeres i onades de calor. Es prediu l’extinció d’animals i plantes, ja que els hàbitats canviaran tan ràpidament que moltes espècies no s’hi podran adaptar a temps.

L’Organització Mundial de la Salut ha advertit que la salut de milions de persones es podria veure amenaçada per l’augment de la malària, la desnutrició i les malalties transmeses per l’aigua. En concret, Espanya, per la situació geogràfica i les característiques socioeconòmiques, és molt vulnerable al canvi climàtic.

El desembre del 2015, la comunitat internacional va arribar a un acord en la convenció de les Nacions Unides celebrada a París per combatre l’escalfament del planeta. En concret, es va acordar limitar l’escalfament global a 2 °C per sobre dels nivells preindustrials, i així minimitzar els impactes del canvi climàtic. És positiu disposar d’aquests pactes a escala mundial, però també cal ser molt rigorosos en els mecanismes d’aplicació per assegurar-ne el compliment.

Els governs han de marcar els objectius, però l’actuació correspon també a la indústria, les empreses, les autoritats locals i els ciutadans. El conjunt d’accions ha d’estar encaminat a reduir dràsticament les emissions, per tal d’estabilitzar les concentracions atmosfèriques dels gasos d’efecte hivernacle i frenar l’augment de les temperatures.

Tecnologia capdavantera de referència
L’experiència The Zone of Hope ha estat completa gràcies a l’aplicació d’immersive extreme, un conjunt de tecnologies d’última generació que, combinades, fan possible que els visitants es traslladin a altres espais o períodes de temps desplaçant-se amb una total immersió sensorial.

El component visual de l’experiència combina imatges sintètiques de 360º i efectes visuals envolupants a 90 fotogrames per segon, generats per professionals de primer nivell amb una gran experiència en la producció d’efectes visuals per a cinema i televisió.

L’exposició integra també una narració en veu en off (en anglès, català i castellà, a triar pel visitant), així com centenars d’efectes sonors geolocalitzats en 3D en les escenes per les quals avança el visitant. La suma de tots els components de so crea un espai sonor completament immersiu.

La tecnologia utilitzada permet, a més, una experiència multisensorial única en la qual el visitant podrà veure i sentir físicament els efectes del canvi climàtic. Durant l’exposició, el públic experimenta fred, calor o vent, passeja per l’interior d’una glacera i viu l’experiència tàctil de tocar el gel.

The Zone of Hope és una experiència pensada fins a l’últim detall perquè el visitant sigui el protagonista de la història. Una proposta interactiva que es pot compartir amb la resta de visitants del grup i amb altres persones d’altres llocs del món, a través de les xarxes socials.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *