Publicador de contenidos

Publicador de contenidos

Una nova exposició itinerarà per totes les escoles de Sabadell per commemorar el 35è aniversari de l’EDUCASSA

Una nova exposició itinerarà per totes les escoles de Sabadell per commemorar el 35è aniversari de l’EDUCASSA

El col·legi Escolàpies Sabadell ha estrenat aquest dilluns la mostra ‘Contrast Hídric’, impulsada per Aigües Sabadell, que cada setmana acollirà un centre educatiu de la ciutat

Es tracta d’una de les accions commemoratives del 35è aniversari del programa educatiu EDUCASSA, d’Aigües Sabadell, que es va anunciar a principis de curs i que s’ha estrenat aquest mateix dilluns: la nova exposició ‘Contrast Hídric’ viatjarà a partir d’aquesta setmana a tots els centres educatius de la ciutat, en una ruta que s’allargarà els dos propers cursos escolars. Aquest matí el col·legi Escolàpies de Sabadell ha estrenat la mostra en un acte intern que ha comptat amb la participació del regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Robles; la directora de Sostenibilitat i Transformació d’Aigües Sabadell, Elisabeth Santacruz; la directora general de l’escola Escolàpies, Montse Sánchez; la presidenta de Creu Roja Sabadell, Montse Font; la directora pedagògica d’Escolàpies Sabadell, Lídia Torrent; i la coordinadora de pastoral, Àngels Trias.

‘Contrast Hídric’ aborda les diferències d’accés a l’aigua potable, la disponibilitat, el sanejament i el consum de persones de diferents parts del planeta. L’aigua és vida; font de diversitat, de creixement, de salut, de desenvolupament. Però també és un mirall dels problemes de la humanitat: sequera, contaminació, falta d’accés, desigualtats, injustícies. “Amb motiu del 35è aniversari del programa EDUCASSA, hem volgut evidenciar els contrastos entre les diverses realitats del nostre planeta relacionades amb l’aigua”, ha explicat Elisabeth Santacruz, directora de Sostenibilitat i Transformació d’Aigües Sabadell. “Volem posar en valor la disponibilitat i qualitat de l’aigua que tenim a casa nostra, sense oblidar els conflictes i els problemes relacionats amb l’aigua que existeixen en l’actualitat arreu del món”.

De fet, a casa nostra, gaudim d’aigua de qualitat i segura, garantida per a tothom. L’aigua ens hidrata, ens desinfecta, fa funcionar les fàbriques i rega els nostres camps de conreu. Però allà on l’aigua falta, els pous estan contaminats i l’accés a l’aigua és complicat, la societat pateix: els nens i les nenes falten a l’escola per anar a buscar aigua, es pateix desnutrició i les malalties proliferen. Segons dades d’UNICEF i l’OMS, 2.200 milions de persones no disposen de serveis d’aigua gestionats de manera segura. I 4.300 milions de persones no disposen de serveis de sanejament. I, d’aquests, 3.000 milions no tenen instal·lacions bàsiques per rentar-se les mans.

Davant d’aquesta crua realitat, des d’Aigües Sabadell no podíem restar parats”, afegeix Elisabeth Santacruz. Tot i que l’EDUCASSA s’ha centrat en tots aquests anys en apropar el cicle integral de l’aigua als nens i nenes de la ciutat, la sensibilització ambiental i els consells per fer un ús racional d’aquest recurs preuat ha tingut sempre un gran pes en tots els tallers. “Amb l’exposició volem fer un pas més, contribuint a la divulgació d’aquesta problemàtica i apoderant els nois i noies de Sabadell per pensar en noves idees per revertir la situació”. En aquest sentit, l’exposició també compta amb un component solidari: Aigües Sabadell crida a l’acció a tota la comunitat educativa, que pot proposar idees i compromisos per intentar canviar la problemàtica actual, enviant les seves propostes a una adreça de correu electrònic. A canvi, la companyia d’aigües contribuirà econòmicament al finançament d’una nova potabilitzadora d’aigua per a situacions d’emergència arreu del món, que tindrà l’objectiu de restablir l’accés segur a l’aigua potable de zones afectades per catàstrofes naturals o altres emergències i que gestionarà Creu Roja.

Què és l’EDUCASSA?

L’EDUCASSA consta de tres activitats:On és l’aigua?’, dirigida als nens i nenes d’entre 3 i 5 anys; ‘Dins l’aigua’, per als nois i noies d’entre 6 i 9 anys, i ‘El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu’, orientada als i les estudiants d’entre 10 i 14 anys. Tots els tallers busquen la participació activa de la canalla mitjançant jocs de rol o experiments que simulen el procés de depuració de l’aigua a petita escala, entre d’altres. El programa clou, com sempre, amb el tradicional Concurs de Dibuix CASSA, que premia els millors dibuixos sobre l’aigua dels participants a la darrera activitat del programa. Amb l’EDUCASSA, Aigües Sabadell i l’Ajuntament permeten que un estudiant sabadellenc pugui rebre fins a 3 impactes educatius sobre l’aigua durant tota la seva educació obligatòria.

La realització de l’EDUCASSA segueix, novament, totes les mesures i protocols de seguretat de prevenció de la Covid-19: les educadores de la companyia fan servir en tot moment mascareta  i desinfectant de mans i els materials emprats per portar a terme les activitats es desinfecten diàriament.