La depuradora com a instal·lació que fomenta la biodiversitat protagonitza l’inici del 33è programa educatiu EDUCASSA

La depuradora com a instal·lació que fomenta la biodiversitat protagonitza l’inici del 33è programa educatiu EDUCASSA

El programa educatiu d’Aigües Sabadell comença amb les visites a la depuradora per part dels estudiants sabadellencs d’entre 10 i 14 anys

L’aposta formativa d’Aigües Sabadell estrena nova activitat de servei comunitari: Factor Blau

A partir del gener es portaran a terme les activitats dirigides als estudiants d’entre 3 i 9 anys a l’Aula de l’Aigua

El curs 2019-20 del programa educatiu d’Aigües Sabadell comença amb novetats i amb l’objectiu de seguir sent un referent en la formació sobre l’aigua i el medi ambient. L’EDUCASSA, que aquest curs escolar arriba a la seva 33a edició, consta de 3 activitats: On és l’aigua -de 3 a 5 anys- i Dins l’aigua -de 6 a 9
anys-, que es porten a terme a l’Aula de l’Aigua, i El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu -de 10 a 14 anys-, que inclou la visita a la planta depuradora de Sabadell Riu Ripoll. En les tres propostes, l’experimentació i el joc són els eixos vertebradors de la formació.

Com a complement a l’EDUCASSA, aquest curs escolar s’estrena també la nova activitat educativa de servei comunitari dirigida als i les estudiants de 3r i 4t d’ESO: el Factor Blau. Aquest any seran quatre escoles de la ciutat les que participaran al nou recurs pedagògic.

El programa EDUCASSA comença amb les visites a l’EDAR Riu Ripoll

Els estudiants d’entre 10 i 14 anys de Sabadell són els primers en estrenar el nou EDUCASSA. Aquest curs, Aigües Sabadell explicarà el concepte de ‘biofactoria’ associat a la planta depuradora. Aigües Sabadell treballa per convertir les depuradores en instal·lacions que fomentin la biodiversitat del seu entorn immediat, no només a través de la seva pròpia activitat (la depuració i reutilització de l’aigua), sinó també amb altres actuacions que la companyia d’aigües ha posat en marxa aquest any que tenen l’objectiu, a grans trets, de  fomentar i la protegir les plantes i els animals autòctons de la zona, a més de reduir l’impacte en l’entorn amb altres accions que busquen la autosuficiència energètica de la planta o la valorització dels residus del procés de depuració. A més, la companyia treballa en la línia de l’economia circular, convertint tots els residus en recursos i potenciant l’autosuficiència energètica de les EDAR.

Els estudiants coneixeran com es depuren les aigües residuals de Sabadell abans de tornar-les al riu o bé com es reutilitzen per a usos no potables, com ara el reg de parcs i jardins o la neteja de carrers, i experimentaran també el procés en el “Laboratori d’EDUCASSA”: un espai on els mateixos nois i noies, posant-se en el paper de científics, tenen l’encàrrec de depurar les aigües imitant el procés industrial a petita escala. Una forma amena i divertida d’aprendre com funciona una depuradora i la importància de tornar al medi l’aigua neta, així com bones pràctiques sobre com fer un bon ús de l’aigua, posant el focus en la importància de no embrutar-la. L’impacte de les tovalloletes humides en la depuradora és un dels temes que s’explica en les visites.

Tots els alumnes que participen en aquesta primera activitat de l’EDUCASSA, que s’allargarà fins al desembre i que es preveu superi els 3.000 alumnes de 60 escoles, participaran també en el Concurs de Dibuix CASSA, que premiarà les millors obres presentades durant el primer trimestre de 2020.

Factor Blau: la nova proposta de Servei Comunitari d’Aigües Sabadell
Aquest curs s’estrena una nova activitat paral·lela a l’EDUCASSA i dirigida, en aquest cas, als i les estudiants de 3r i 4t d’ESO: és el Factor Blau que, té com a principal objectiu abordar el problema de la manca d’aigua, sensibilitzar l’alumnat de secundària sobre l’ús responsable i abordar-ho de forma integral: reflexionant sobre l’alt consum d’aigua en les activitats quotidianes, coneixent com es gestiona el servei d’aigües de la ciutat, investigant i comparant el consum d’aigua del propi centre educatiu (una auditoria de consum), dissenyant propostes per millorar ús eficient de l’aigua a l’escola i sensibilitzant al seu entorn amb el disseny de campanyes i accions divulgatives i de comunicació. L’acció es troba emmarcada en l’estratègia de Desenvolupament Sostenible de la companyia, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Aquest curs, quatre escoles de la ciutat seran les primeres en participar al Factor Blau, que podran optar a al distintiu ‘Gota Blava’, que lliurarà Aigües Sabadell i que té diversos nivells (d’1 a 4 gotes), en funció de criteris de sostenibilitat i dels resultats obtinguts pels estudiants.

A partir del gener, l’EDUCASSA se centra en els alumnes d’entre 3 i 9 anys

On és l’aigua i Dins l’aigua són les propostes educatives d’Aigües Sabadell per als estudiants de 3 a 5 anys i de 6 a 9 anys respectivament. La primera és una activitat experimental i lúdica que descobreix als nens i nenes els diferents llocs on podem trobar l’aigua a la natura i la importància que aquesta té per a la vida quotidiana. S’introdueixen les propietats físiques i organolèptiques de l’aigua i es fomenten bones pràctiques en relació al consum.

La segona, se centra en el servei de subministrament d’aigua potable com el que realitza Aigües Sabadell. Consta d’un joc de simulació col·lectiu per part dels alumnes sobre l’aigua i la seva gestió municipal, distingint-ne les fases i qualitat i remarcant la importància de la preservació del recurs.

Les dues activitats es portaran a terme a l’Aula de l’Aigua, si bé Aigües Sabadell també ofereix la possibilitat de realitzar les activitats a les aules dels centres educatius que no puguin desplaçar-se fins a l’Aula de l’Aigua. La participació global prevista per a aquest curs escolar 2019-20 en el conjunt de l’EDUCASSA és de més de 5.000 alumnes de Sabadell.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment