“L’aigua de l’aixeta és el producte alimentari més controlat del món’

“L’aigua de l’aixeta és el producte alimentari més controlat del món’

Aquest dijous Aigües Sabadell ha celebrat la tercera sessió del cicle de ponències Aigua i Món, dedicada en aquesta ocasió a la problemàtica de la contaminació dels rius, mars i oceans. Més de 40 persones han omplert l’Aula de l’Aigua per escolar dos especialistes i referents en la matèria: Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), i reconegut i reputat professor i investigador de l’Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA-CSIC), i Miquel Paraira, científic i director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona.

Barceló ha centrat la seva intervenció en la contaminació del medi marí, situant les colònies, els medicaments, els detergents, pintures i, sobretot, els plàstics, com els principals contaminants dels mars i oceans. “En uns anys hi haurà més microplàstics que peixos als mars”. Segons els últims estudis, es calcula que de mitjana hi ha 13.000 plàstics per milla quadrada als mars de tot el Planeta. “El plàstic, a la llarga, afecta a la biodiversitat. Però el plàstic no és l’únic contaminant present al medi marí”, ha dit. “Cremes solars o productes d’ús personal contenen substàncies que afecten al fitoplàncton o als animals marins

Per la seva banda, el director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona, Miquel Paraira, ha fet un repàs històric de l’evolució de la contaminació dels rius de Catalunya i les mesures que s’han pres per garantir la producció d’aigua per al consum humà. “Fins ben entrat el segle XX, les aigües residuals, tant d’origen domèstic com industrial, anaven a parar directament als rius, sense cap tractament”. No és fins els anys 70 que es van començar a construir les primeres plantes depuradores a l’Estat. “En l’actualitat, a Catalunya es depuren les aigües residuals del 97% de la població en 500 plantes”, 2 de les 10 més grans del país es troben a Sabadell, “un fet que ha possibilitat una gran millora de la qualitat de l’aigua dels nostres rius durant les darreres dècades”. Malgrat tot, Paraira ha alertat que el creixent nombre de productes químics emprats en la nostra activitat diària (pesticides, fàrmacs, drogues, dissolvents…) posa en perill els processos de depuració.

Miquel Paraira ha exposat també els tractaments avançats que es porten a terme en l’actualitat per potabilitzar l’aigua que ens arriba a les llar. “La tecnologia actual permet eliminar qualsevol contaminant, però és més sostenible la prevenció de la contaminació en origen”, ha indicat. En el cas concret de les aigües del Llobregat que, en gran mesura, són les que consumim a Sabadell, Paraira ha explicat que “els sistemes de potabilització aplicats permeten l’eliminació efectiva dels contaminants presents i el compliment de la legislació Europea, així com les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut”. A més, “a banda dels compostos regulats per la legislació vigent, es controla també un ampli ventall de compostos no legislats i se n’assegura la seva total eliminació durant el tractament”, ha sentenciat.

L’aigua de l’aixeta és el producte alimentari més controlat del món”, ha explicat Miquel Paraira. “Se sotmet a centenars d’anàlisi diàries i es controla en tot el seu cicle”, des de la sortida de les plantes de tractament, passant pel sistema de distribució i arribant al lliurament als consumidors. En paral·lel, Aigües Sabadell va ser una de les primeres companyies de l’Estat en obtenir la certificació ISO 22000 de seguretat alimentària, juntament amb Aigües de Barcelona, “un estàndard internacional i una certificació externa independent que garanteix la innocuïtat de l’aigua subministrada i la màxima garantia sanitària”.

A l’octubre, darrera sessió de l’Aigua i Món’19
La darrera ponència d’enguany se centrarà en l’important paper que va tenir l’aigua per al creixement i desenvolupament de Sabadell. El periodista i escriptor sabadellenc, Plàcid Garcia-Planas, serà l’encarregat de fer un repàs per la història de la nostra ciutat posant en valor l’aigua com a element indispensable tant des del punt de vista de potència industrial tèxtil com per al propi creixement i dignificació de la ciutadania. Garcia-Planas ha estat corresponsal periodístic en zones de guerra, cobrint informativament els conflictes bèl·lics dels Balcans i Pròxim Orient. La ponència tindrà lloc dijous 10 d’octubre a les 18 hores.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment