Tomàs Molina: “Ens trobem en una situació d’emergència climàtica: cal actuar ja”

Tomàs Molina: “Ens trobem en una situació d’emergència climàtica: cal actuar ja”

El meteoròleg de TV3 ha reunit més de 70 persones a l’Aula de l’Aigua en la segona sessió del cicle Aigua i Món’19 impulsat per Aigües Sabadell

Més de 70 sabadellencs i sabadellenques s’han donat cita aquest matí a la segona sessió del cicle Aigua i Món’19, que organitza Aigües Sabadell. El conegut meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, ha estat el ponent, en una sessió centrada en els fenòmens meteorològics, cada cop més extrems com a conseqüència del canvi climàtic, i en analitzar també el clima que tindrem a Catalunya a curt termini.

El primer cop que es va parlar de canvi climàtic va ser l’any 1990”, ha iniciat Tomàs Molina la seva intervenció, on ha fet un repàs per la història dels pronòstics meteorològics i ha esbossat com serà el món del futur. “Temporals extrems, ascens generalitzat de temperatures, incendis forestals, llargs períodes de sequera… tot això s’aguditzarà l’any 2025”. En aquest sentit, Molina ha alertat que no només cal reduir dràsticament les emissions de diòxid de carboni, en línia amb l’acord de París; “la humanitat haurà d’inventar un mètode per eliminar fum entre els anys 2050 i 2075”.

La superpoblació ens obliga a gestionar molt més eficient els recursos
Tomàs Molina ha recordat que el canvi climàtic no és opinable, “ja estem notant els seus efectes”: “Ens trobem en una situació d’emergència climàtica, cal actuar ja”, ha sentenciat. Molina ha explicat que el canvi climàtic està provocant migracions i concentració de la població en grans ciutats. “És importantíssim pensar com gestionarem els recursos, com ara el proveïment d’aigua, en aquestes grans metròpolis”. En aquest sentit, Molina ha parlat de “potenciar el sanejament i, sobretot, la reutilització de l’aigua”. No totes les ciutats del món tenen sistemes de sanejament eficients com a casa nostra”. El conegut meteoròleg ha destacat que, “curiosament, qui està liderant el l’actualitat la lluita contra el canvi climàtic, aportant solucions i implantant innovacions, són les empreses”.

La sessió de Tomàs Molina arriba després de la inauguració del cicle de mans del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va tenir lloc el passat mes de febrer i que va reunir més de 60 persones a  l’Aula de l’Aigua.

Les properes ponències del cicle Aigua i Món’19
Aigües Sabadell també abordarà aquesta edició una de les problemàtiques més importants a nivell mundial: la contaminació dels rius, mars i oceans. I ho farà de la mà de dos especialistes en la matèria, com Damià Barceló i Miquel Paraira. Barceló és director de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA), a més d’un reconegut i reputat professor i investigador. Paraira és científic i director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona. La sessió serà dijous 13 de juny a les 18 hores.

La darrera ponència d’enguany se centrarà en l’important paper que va tenir l’aigua per al creixement i desenvolupament de Sabadell. El periodista i escriptor sabadellenc, Plàcid Garcia-Planas, serà l’encarregat de fer un repàs per la història de la nostra ciutat posant en valor l’aigua com a element indispensable tant des del punt de vista de potència industrial tèxtil com per al propi creixement i dignificació de la ciutadania. Garcia-Planas ha estat corresponsal periodístic en zones de guerra, cobrint informativament els conflictes bèl·lics dels Balcans i Pròxim Orient. La ponència tindrà lloc dijous 10 d’octubre a les 18 hores.

Com a conseqüència de la limitació d’aforament, s’ha de reservar prèviament assistència al correu electrònic fundacio@cassa.es. A més, les sessions es podran seguir en directe i també via streaming als perfils a les xarxes socials d’Aigües Sabadell.

Més de 600 assistents a les dues primeres edicions de l’Aigua i Món          
Els anys 2017 i 2018, les conferències organitzades per Aigües Sabadell van reunir a l’Aula de l’Aigua més de 600 assistents, una xifra molt positiva, donat l’aforament limitat de l’equipament i de la coincidència d’algunes de les sessions amb altres importants actes a la ciutat.

La reutilització, el canvi climàtic, l’ús eficient de l’aigua a l’agricultura, la pluviometria al nostre país o l’aigua i la nutrició han estat alguns dels temes tractats en les edicions anteriors, que han comptat amb ponents experts en diverses matèries com ara Ramon Folch, Francesc Mauri, Martí Boada, Julio Basulto o Alfred Rodríguez Picó, entre d’altres.

Written by Comunicació Aigües Sabadell

Equip del departament de Comunicació. Direcció de Desenvolupament Sostenible. Website: https://www.aiguessabadell.cat

0 comments

Leave a comment